Antikoncepcia a možné zlyhanie jej účinku

Gynekologická poradňa25.09.2009
Antikoncepcia a možné zlyhanie jej účinku

Dobrý deň, súrne by som potrebovala poradiť.

1. Chcem sa spýtať, či môžem byť tehotná, ak beriem HAK už pol roka a stále sa chránime aj kondómom. Mám bolesti v podbrušku. Stále mám pocit, akoby som mala dostať menštruáciu. V poslednom čase som aj dosť nervózna, no nezvracala som.

Predtým som bola na dovolenke s priateľom a tesne po nej som mala menšie problémy, tak mi preventívne gynekologička predpísala Medofloxine. Všetko bolo ok, no o 4 dni som mala silné kŕče a slabšiu hnačku, tak som si vzala čierne uhlie, lebo som si myslela, že sú to tráviace ťažkosti. Ďalší deň som dietovala a potom ďalší postupne pridávala stravu, no nijak sa to nepohlo. Hnačku som mala len v ten večer a potom skôr zápchu. A keďže to stále trvá, a nie je to klasická bolesť brucha, tak mi napadlo, či nemôže byť problém v niečom inom, a teda, či sa nemohlo stať i napriek HAK a kondómu, že som otehotnela.

2. Bude tehotenský test objektívny, ak stále beriem HAK a čítala som, že telo sa pri takej dávke hormónov správa, akoby bola žena tehotná? Nebude falošne pozitívny?

Veľmi ďakujem za Vašu odpoveď

Jarmilka, Galanta

Milá Jarmilka, podľa toho,čo píšete, beriete hormonálnu antikocepciu a máte obavy zo zlyhania jej účinku. Samozrejme nič sa vylúčiť nedá na 100 %, aj keď pri pravidelnom užívaní antikoncepčných tabletiek by ste otehotieť nemala. Ak nastane krvácanie presne v období pauzy, tak to znamená, že tehotná nie ste.

Ak však sa vyskytli tráviace ťažkosti ako sú napr. hnačky, o ktorých píšete, môže sa stať že účinok HAK bol oslabený.

Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie by tehotenský test nemal byť falošne pozitívny. No najpresnejšou metódou určenia tehotenstva je odber krvi, v ktorej sa zisťuje hladina HCG, čo je hlavným ukazovateľom tehotenstva hneď na začiatku.

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Ďalšie otázky

Poradňa