Naučíme vás správne variť špargľu

Naučíme vás správne variť špargľu

Nikdy ste nevarili špargľu, lebo neviete, ako na to? Poradíme vám niekoľko jednoduchých trikov:

1. Čerstvosť špargle otestujte nechtom. Zo zárezu v stonke by mala vytekať šťava a hlavičky nesmú byť zvädnuté. Staré stonky sú drevnaté a tvrdé.

2. Špargľa vydrží v chladničke asi 4 dni, zabalená do  vlhkej utierky. Čo nespotrebujete, to krátko sparte, potom prudko schlaďte studenou vodou a po osušení dajte zmraziť.

3. Špargľu začnite lúpať vždy od hlavičky, ale nie úplne zhora. Začnite 3-5 cm pod hlavičkou, bielu trocha vyššie.

4. Do hrnca vkladajte špargľu hlavičkami nahor. Pred varením zviažte stonky kuchynským špagátikom, aby sa pri vyberaní nepolámali.

Nepite kávu, stačia vám iba jej zrniečka v ústach

5. Do vody môžete pridať trocha cukru, soľ a citrónovú šťavu. Hrniec neprikrývajte, voda by mala siahať tesne pod hlavičky.

6. Čas varenia závisí od hrúbky a tvrdosti stoniek.

7. Voda nesmie príliš bublať. Bielu varte asi 12 minút, zelenú a  fialovú približne 10 minút. Vodu, v ktorej sa varila špargľa, nevylejte, ale použite na prípravu polievok.

Autor: Jana Brožíková/BŽ

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa

Neprehliadnite