Falošné, ale originálne! Tieto recepty vám ušetria drahé suroviny

Falošné, ale originálne! Tieto recepty vám ušetria drahé suroviny

Tieto recepty vás možno oklamú, ale určite nesklamú. Mnohé z nich poznáte, iné nie, nuž vyskúšajte a žasnite! Falošné jedlá sú občas lepšie ako originál.

Mliečna šľahačka
Do 200 ml mlieka dajte prevariť 50 g masla a vložte asi na dve hodiny do chladničky. Napokon vyšľahajte výbornú tuhú šľahačku.

Parmezán z pečiva
Striedku z pečiva vyberte a natrhajte. Na roztopený olej dajte strúčik cesnaku a opečte spolu s pečivom. Nechajte vychladnúť a rozmrvte. Skvelé na špagety, zapekané cestoviny či na zeleninu.

Slepý guláš
Na oleji alebo na masti opečte jednu nakrájanú cibuľu a párok. Pridajte gulášové korenie, kocku bujónu, pretlačený cesnak a posypte lyžicou hladkej múky. Premiešajte, trochu opečte a zalejte vodou. Občas premiešajte a priveďte do varu. Potom do polievky nakrájajte zemiaky a varte, kým nezmäknú. Podľa chuti osoľte a pridajte čili papričku.

Pozrite sa, čo s vami urobí 5 šálok kávy denne! Okolie vás nespozná!

Parížsky krém s maslom
Uvarte 350 g kryštálového cukru s 250 ml šľahačky a 2 žĺtkami. Nechajte zovrieť, odstavte a vmiešajte 100 g kakaa. Pridajte 150 g roztopeného stuženého tuku (Cera) a dobre premiešajte. Masu nechajte do druhého dňa vychladnúť a úplne stuhnúť. Nakoniec prešľahajte 2 maslá (500 g), postupne pridávajte stuhnutú kakaovú masu, trocha rumu a vyšľahajte na hladký krém.

Tvarohová treska
Uvarte dve vajíčka natvrdo. Do misky najemno nastrúhajte jednu mrkvu, tri sterilizované uhorky a nadrobno nakrájajte malú cibuľu. Uvarené vajíčka schlaďte, olúpte, vidličkou popretláčajte a pridajte do misky so zeleninou. Osoľte, okoreňte mletým čiernym korením, pridajte 200 g hrudkovitého tvarohu, 100 ml bieleho jogurtu a 100 g tatárskej omáčky. Všetko spolu dobre premiešajte a nechajte v chladničke odstáť

Falošný zajac
Použite svoj recept na fašírku z mletého mäsa, len do nej pridajte jednu staršiu, vopred namočenú žemľu. Zo zmesi mletého mäsa a pečiva (nezabudnite pridať čerstvú vňať, cibuľu a cesnak) vytvarujte oválny bochník a položte na plech. Dajte piecť do rúry a v priebehu pečenia polievajte šťavou pripravenou zo 125 ml mäsového vývaru, do ktorého ste nakrájali dužinu z jednej paradajky. Upečeného „zajaca“ opatrne vyberte z pekáča. Do výpeku pridajte 75 g kyslej smotany, trochu korenia a horčice. Nechajte prevariť a podávajte s nakrájaným zajacom, so zemiakovou kašou a šalátom.

Maslo vs margarín: Ktorý je lepšie denne natierať na chlieb?

Chlebové „zemiakové placky“
Starší usušený chlieb namočte do vody. Potom ho vyberte, nežmýkajte a priamo doň pridajte všetky prísady ako do zemiakových placiek – jedno alebo viac vajec (podľa množstva), cesnak, majorán, prípadne nadrobno nakrájanú slovenskú salámu. Vyprážajte na oleji alebo domácej masti. Nikto nerozozná, že placky nie sú zo zemiakov, ale zo starého chleba

Autor: zp
Foto: Shutterstock

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa

Neprehliadnite