Zrnková alebo instantná? Ktorá je lepšia?

Zrnková alebo instantná? Ktorá je lepšia?

Pitie kávy je pre mnohých ľudí či kultúry neoddeliteľnou súčasťou života, je to akýsi rituál. Okrem zrnkovej kávy, ktorá bola dlho dominantným druhom tohto nápoja, je dnes však veľmi obľúbená aj káva instantná. A práve o tom, ktorá z týchto dvoch alternatív je lepšia či zdravšia, sa pomerne často vedú horlivé diskusie. Kde je teda pravda?
Iný spôsob výroby

Zrnková i instantná káva sa obe vyrábajú z kávových zŕn, teda základ je vždy rovnaký. Iný je však proces výroby, ktorý je pri instantnej káve omnoho zdĺhavejší a náročnejší. Zjednodušene povedané, vyrába sa sušením kávy buď mrazením (drahší postup) alebo horúcim vzduchom (lacnejší a častejšie používaný postup).  Sušenie mrazom je síce náročnejšie, no lepšie kvôli zachovaniu klasickej kávovej arómy, čo je pri sušení horúcim vzduchom problematickejšie.
Prvotina instantnej kávy bola vynájdená a patentovaná v roku 1890 Davidom Strangom. Väčší boom instantnej kávy však prišiel až v roku 1938 vďaka známej spoločnosti, ktorá je dodnes významným výrobcom tohto nápoja.

Ktorá je lepšia?

Kvalita instantnej kávy závisí najmä od kvality samotných kávových zŕn, z ktorých je vyrobená ako aj od procesu výroby. Inak sa ale dá povedať, že či už zrnková alebo instantná káva v rovnakej koncentrácii, sú na veľmi podobnej úrovni. Je to teda skôr len otázka zvyku, ktorý typ kávy vám viac chutí. Sú ľudia, ktorí nedajú dopustiť na klasickú mletú zrnkovú kávu a potom prívrženci instantnej kávy. Mnohí ľudia nemajú problém tieto dva druhy kávy tiež striedať.
Avšak podľa znalcov kávy a gurmánov má stále klasická zrnková káva navrch a o jej instantnej „sestre“ veľmi vysokú mienku zvyčajne nemajú.

Treba si nájsť tú svoju
Ak ste ešte nenašli tú svoju ideálnu kávu, treba len skúšať a skúšať. Medzi zrnkovými i instantnými kávami je množstvo druhov a každá káva môže mať mierne odlišnú chuť i arómu.

Na niektorých ľudí napríklad šálka klasickej zrnkovej kávy pôsobí oveľa silnejšie ako tá instantná, niektorí ľudia zasa majú po klasickej mletej káve žalúdočné problémy. Všetko je veľmi individuálne, no platí, že či už zrnková alebo instantná káva, základ je rovnaký a teda aj zdraviu prospešné látky z kávových zŕn nájdete v oboch typoch kávy.

Autor: Mária

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa