Zdravie » Prírodná medicína | 3. februára 2009

Wasabi: štipľavý liek

Milovníkom orientálnej kuchyne netreba wasabi nijak zvlášť predstavovať. Každý gurmán vám potvrdí, že japonský chren patrí k sushi ako horčica k párku. A hoci zelená hmota na tanieri vyzerá všelijako, len nie vábne, stojí za ochutnanie.  Len pozor, po troškách!

Pred tým, ako wasabi prvý raz vyskúšate, mali by ste vedieť, že páli niekoľkonásobne viac ako horčica. Nie hneď, ako ho vložíte na jazyk. Štipľavá chuť sa naplno rozvinie až v nosohltane. Vtedy vás zachráni len poriadne veľký pohár vody.

Dlhá cesta z Ázie
Ak vás zaujíma, ako sa k nám japonský chren dostal, odpoveď je vcelku očakávaná – z Japonska. Rastlinka rastie pozdĺž horských riek a podmienky na jej pestovanie sú veľmi náročné. Okrem množstva vlahy vyžaduje mierne teploty a množstvo iných, špecifických podmienok. Práve preto je oblastí, kde sa wasabi darí, veľmi málo. Popri japonských ostrovoch Hokkaido a Kyushu patrí k veľkovýrobcom Čína a v menšej miere severozápad USA.

Pravý je drahý
Náročné pestovanie vedie zákonite aj k vyššej cene. Pravá pasta z wasabi je doslova klenotom na tanieri, takže v našich obchodoch skôr natrafíte na dostupnejšie alternatívy, napríklad pastu z bežného chrenu, prípadne z horčice s pridaním zeleného potravinárskeho farbiva. Až „hon-wasabi“ napísané na obale je predpokladom toho, že kupujete pravý japonský chren. Kúpite ho ako prášok či pastu, ale na trhu ho dostať aj čerstvý alebo len chrenové listy.

Ničiteľ baktérií
Ostrosť wasabi slabne oxidáciou, keď je pasta dlhšie neuzatvorená na vzduchu.  A aj keby ste mali citlivejší žalúdok, negatívneho dopadu na trávenie sa báť vážne nemusíte. Je to skôr naopak, wasabi pomáha lepšiemu zažívaniu tým, že stimuluje látkovú výmenu. K sushi sa nepodáva len z chuťových dôvodov. Obsahuje látky, ktoré ničia baktérie, takže zabraňuje rýchlemu kazeniu čerstvých rýb. Wasabi dezinfikuje ústnu dutinu a má tiež antiastmatické účinky.

Skoro bez kalórií
10 dekagramov čerstvého wasabi obsahuje približne 80 kilokalórií. Tento údaj je však skôr informačný ako praktický, veď v takom veľkom množstve by wasabi nezvládol skonzumovať nik. K sushi vám postačí množstvo tak na hrot paličky. Postup konzumácie je nasledovný: wasabi rozmiešate v mištičke so sójovou omáčkou, do tejto masy namáčate kúsky sushi a napokon zajedáte zázvorom.

Kvôli prečisťujúcim vlastnostiam sa wasabi skvele dopĺňa aj s redukčným jedálnym lístkom, ak práve diétujete. Je bez cholesterolu a tuku, obsahuje len minimum sodíka, za to však množstvo vitamínu C, pyridoxínu, vápnika a horčíka.

Tip: Ak ešte vaše chuťové bunky nie sú na toľkú exotiku pripravené, rozmaznajte ich našim chrenom, kým prejdete k tomu japonskému. Tu je recept, ktorým zaručene ohúrite nečakanú návštevu.

Autor: Dharma

Zdieľať na Facebooku
 
5 vecí, ktoré chlap vo vzťahu...

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Prírodná medicína

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.