Zdravie » Výživa | 20. decembra 2007

Vianočná kapustnica, ktorej neodoláte

Slovenská kráľovná štedrovečerného stola vonia v každom regióne inak. Šarišská, zemplínska, liptovská či hontianska, spoločné majú len jedno: kapustu. Ostatné prísady sú vecou dlhoročných miestnych tradícií. A tak v niektorom polievkovom hrnci nájdete klobásu, hríby, v inom sušené slivky, jablká a dokonca aj hrušky. Niekto ju rád nahusto, aby v nej „lyžička stála“, inde je skôr redšia, aby ostalo miesto aj na iné bohaté chody.

Ako ju máte najradšej vy? Ostávate verní klasike alebo chcete tohto roku skúsiť aj niečo nové? Pre majstrov inovácie máme zopár tipov. Vyberte si z našich receptov a potešíte rovnako milovníkov mäsa, ako aj vegetariánov.

Výdatná kapustnica

Suroviny: 300 g kyslej kapusty, sušené huby, 1 PL bravčovej masti, 1 PL múky, mletá červená paprika, rasca, 1 bobkový list, 4-5 zrniek celého čierneho korenia, 2-3 zrnká borievok, 1 malá cibuľa, 300 g údenej domácej klobásy, vývar z údeného mäsa, smotana na varenie, 1,5 l vody

Postup: Kyslú kapustu pokrájame, vložíme do hrnca a zalejeme vývarom z údeného mäsa, alebo vodou. Do kapusty pridáme bobkový list, pár zrniek celého čierneho korenia a sušených borievok, trochu rasce, trochu usušených hríbov, prikryjeme a na miernom ohni varíme 40 minút.

Na bravčovej masti orestujeme pokrájanú cibuľu, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, odstavíme z platne a pridáme mletú červenú papriku. Rozmiešame, nalejeme trochu studenej vody a roztopenú zápražku vlejeme do vriacej kapusty. Spolu rozmiešame, vložíme domáce klobásy a varíme 30 minút. Nakoniec môžeme priliať rozhabarkovanú kyslú smotanu. Klobásy nepokrájame, ale podávame v tanieri celé kusy.

Vegetariánska kapustnica

Suroviny: 1 kg kyslej kapusty, 100 g krúp, 100 g sušených húb, 1 vrecúško sójových kociek, 2 kocky údeného zeleninového bujónu, neslaná zeleninová koreniaca zmes, 1 kocka údeného tofu, 1 veľká cibuľa, 3 až 4 strúčiky cesnaku, rastlinný olej

Postup: Kapustu dáme variť do 3 až 4 l vody. Po privedení do varu pridáme prepláchnuté krúpy a osobitne v slanej vode uvarené huby (aj s vodou). Sójové kocky uvaríme podľa návodu (približne 20 minút) s pridaním 2 až 3 kociek údeného bujónu. Po uvarení sójové kocky zlejeme a mierne z nich vytlačíme vodu. Kocky pridáme do variacej sa kapustnice.

Keď je kapusta s krúpkami, sójovými kockami a hubami takmer mäkká, pripravíme z oleja a cibule zápražku, do ktorej pridáme na menšie kocky pokrájané údené tofu, rozotrený cesnak a krátko popražíme. Pridáme mletú červenú papriku, zamiešame a hneď zalejeme vodou. Zápražku vlejeme do kapustnice a ešte krátko povaríme. Môže sa dochutiť sójovou omáčkou a zeleninovou koreniacou zmesou.

Pár tipov, aby bola vaša kapustnica tip top:

  • Keď vyberáte kapustu, pozor, aby nebola príliš sladká
  • Neexperimentujte s mäsom, pridajte klobásu, ktorej chuť máte odskúšanú Klobása by nemala byť veľmi suchá
  • Vodu z kapusty (v pomere 1:1 s čistou vodou) môžu pridať tí, čo majú radi kyslejšiu chuť kapustnice
  • Radšej menej, než viac soli (kapusta i mäso sú slané dosť), nech si radšej každý dosolí hotovú polievku podľa chuti
  • Ak sa vám aj tak podarilo polievku presoliť, vložte do hrnca dva plátky bieleho chleba, nasiaknutý ho vyberte dierkovanou varechou a dolejte 2,5 dl vody

Autor: Dharma

Zdieľať na Facebooku
 
Ako si nájsť dobrého chlapa?

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Výživa

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.