Zdravie » Výživa | 2. septembra 2012

Tropické ovocie nie je pre každého

Tropické ovocie nie je pre každého

Aj keď tropické ovocie je už v našich končinách bežným jedálničkovým doplnkom, stále o ňom nemáme dostatok informácií. Ešte nepoznáme dobre širšie druhy teplomilných plodov a nevieme, ako sa o ne starať a aký je pomer ich vitamínov.

Teplé ovocie nemá rado zimu
Aj keď niektoré typy prírodných pochutín si chlad vyžadujú, u ovocia to nie je také samozrejmé. Úplne logicky sú niektoré teplomilné ovocia na chladnejšie prostredie citlivé a vydržia v ňom kratšie.

V chladničke by sme ho mali ukladať do spodných oddelených častí, nemalo by byť v úplnom chlade. Tiež by sa rôzne druhy nemali opierať o seba, lebo sa vzájomne ovplyvňujú. Pri väčšom množstve kusov ovocie v chladničke radšej rozdeľte, vydrží dlhšie.

Ďalšou logickou vecou je, aby ovocie vydržalo takú dlhú cestu z južných krajín, musia ho postrekovať, preto by sme ho pred podávaním mali poumývať teplou vodou a to aj druhy so šupkou. Mnohokrát sa ovocie vyváža ešte nedozreté a niekedy svoju cestu ani ukončiť nestihne, lebo nedozreje. Vizáž ovocia by sme mali dôkladne skontrolovať ešte v obchode.

Pozor na reakcie tela
Keďže náš organizmus a metabolický typ je primárne uspôsobený prostrediu, v ktorom sme sa narodili, naše telo na výrazné južanské ovocie celkom uspôsobené nie je. Závisí to však aj od typu trávenia a toho, ako sme na cudzie ovocie zvyknutí.

Niektoré ovocia majú obrovský pomer vitamínov, ale aj také silné kyseliny, ktoré si môžu náš žalúdok pekne pohnevať. Začať v malom by sme mali predovšetkým s pomarančom, ananásom, kivi či pomelom. Tieto isté potraviny môžu vyvolať aj alergie (s prejavmi ako svrbenie na jazyku, vyrážka a horšie). Citlivejšie typy by sa mali po ich požití sledovať.

Čo máme na dosah
Teplomilné ovocie nám poskytuje vysoké množstvo vitamínov, osviežujúcu vôňu a chuť a vyššie množstvo prírodných cukrov, ktoré nám dodajú energiu. Medzi extrémne sladké ovocie patria napríklad banány, hrozno, broskyne či marhule.

Z najchutnejších, najdostupnejších a najzdravších druhov tropických kúskov tu máme aj staré známe pomaranče, mandarínky, mango, figy, kiwano, kivi, kumkvát, liči, granátové jablko, marakuja, papája, kaki, pytahayas, ananás či melóny.

Autor: Mirka

Zdieľať na Facebooku
 
Erotická poviedka: Neodolala som...

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Výživa

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.