Zdravie » Výživa | 2. septembra 2012

Tropické ovocie nie je pre každého

Aj keď tropické ovocie je už v našich končinách bežným jedálničkovým doplnkom, stále o ňom nemáme dostatok informácií. Ešte nepoznáme dobre širšie druhy teplomilných plodov a nevieme, ako sa o ne starať a aký je pomer ich vitamínov.

Teplé ovocie nemá rado zimu
Aj keď niektoré typy prírodných pochutín si chlad vyžadujú, u ovocia to nie je také samozrejmé. Úplne logicky sú niektoré teplomilné ovocia na chladnejšie prostredie citlivé a vydržia v ňom kratšie.

V chladničke by sme ho mali ukladať do spodných oddelených častí, nemalo by byť v úplnom chlade. Tiež by sa rôzne druhy nemali opierať o seba, lebo sa vzájomne ovplyvňujú. Pri väčšom množstve kusov ovocie v chladničke radšej rozdeľte, vydrží dlhšie.

Ďalšou logickou vecou je, aby ovocie vydržalo takú dlhú cestu z južných krajín, musia ho postrekovať, preto by sme ho pred podávaním mali poumývať teplou vodou a to aj druhy so šupkou. Mnohokrát sa ovocie vyváža ešte nedozreté a niekedy svoju cestu ani ukončiť nestihne, lebo nedozreje. Vizáž ovocia by sme mali dôkladne skontrolovať ešte v obchode.

Pozor na reakcie tela
Keďže náš organizmus a metabolický typ je primárne uspôsobený prostrediu, v ktorom sme sa narodili, naše telo na výrazné južanské ovocie celkom uspôsobené nie je. Závisí to však aj od typu trávenia a toho, ako sme na cudzie ovocie zvyknutí.

Niektoré ovocia majú obrovský pomer vitamínov, ale aj také silné kyseliny, ktoré si môžu náš žalúdok pekne pohnevať. Začať v malom by sme mali predovšetkým s pomarančom, ananásom, kivi či pomelom. Tieto isté potraviny môžu vyvolať aj alergie (s prejavmi ako svrbenie na jazyku, vyrážka a horšie). Citlivejšie typy by sa mali po ich požití sledovať.

Čo máme na dosah
Teplomilné ovocie nám poskytuje vysoké množstvo vitamínov, osviežujúcu vôňu a chuť a vyššie množstvo prírodných cukrov, ktoré nám dodajú energiu. Medzi extrémne sladké ovocie patria napríklad banány, hrozno, broskyne či marhule.

Z najchutnejších, najdostupnejších a najzdravších druhov tropických kúskov tu máme aj staré známe pomaranče, mandarínky, mango, figy, kiwano, kivi, kumkvát, liči, granátové jablko, marakuja, papája, kaki, pytahayas, ananás či melóny.

Autor: Mirka

TIPY NAŠEJ REDAKCIE

Valentínska súťaž pre všetkých zamilovaných! Pošlite nám vyznanie lásky a vyhrajte jednu zo skvelých cien.

Farby sú všade okolo nás. Aké farby máte doma v obývačke? Pošlite nám foto do súťaže FARBY INTERIÉRU a vyhrajte!

 

Zdieľať na Facebooku
 
Sexi "podívaná": Filmy, pri ktorých...
Vyberte si vôňu pre seba alebo ako darček.

Vyberte si vôňu pre seba alebo ako darček.

Žehlička na pleť nielen proti vráskam!

Žehlička na pleť nielen proti vráskam!

Relaxujte s maľovankami.

Relaxujte s maľovankami.

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Výživa

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Slovníky | Súťaže | Pohladnice

www.newsandmedia.sk | O nás | Pomoc | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2016 News and Media Holding, a.s. - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.