Zdravie » Výživa | 18. decembra 2009

Top vianočné jedlo: U každého inak?

Vianoce sú pre kresťanov oslavou narodenia Ježiša. Okrem  osláv kresťanského sviatku príjemným, duchovným spôsobom si vedie svoj vedľajší život aj vianočné menu.

Vianoce sú hlave o tradíciach. Patrí k nim kapustnica, šošovicová alebo rybacia polievka, reťaz okolo stola, rozkrojenie jablka, otváranie orechov, ukrývanie šupiniek pod obrus. Aj tak všetky gazdinky väčšinou zaujíma, či bude dobre a načas navarené.

Vianočné jedlá sa po celom Slovensku trochu líšia. Je to ovplyvnené charakterom krajiny. Iné menu majú na stole rodiny z hornatých hornatých oblastí, inak sa k Vianociam a k jedlu stavajú obyvateľlia Slovenska v nížinách. Jedniá vec, ktorá je pre všetkých spoločná je fakt, že každý dodržiava denný pôst Štedrého večera.


Čím viac jedál bolo na stole, tým priaznivejší rok rodinu čakal.

Hlavné jedlá
Štedrý večer má svoje pravidlá a dôležité je predovšetkým hlavné jedlo. Patria k nim oblátky s medom, spomínaná kapustnica so sušenými hríbami, zemiakový šalát, niekde aj rezance alebo iná cestovina a kompót zo sušených sliviek. Viaceré jedlá sa spájali s poverami. 

Každý sa snažil mať na stole čo najviac jedál. Čím viac jedál bolo na stole, tým priaznivejší rok rodinu čakal. Pikoškou je, že v mnohých častiach Slovenska, hlavne na severe, patril k vianočným jedlám aj chlieb. Mohol sa jesť iba na veľké sviatky, lebo bol taký vzácny.

Typická ryba
Taká ryba, ako ju poznáme z našich Vianoc prišla na naše vianočné stoly iba pred sto rokmi. Dovtedy sa jedli hlavne slané a údené ryby. Ryba je však dôležitá, je to pôstne jedlo a symbolom kresťanov.

Vianočné recepty na prípravu originálnych jedál sú vždy veľkou vychytávkou. Popri klasike, ktorú máme väčšinou na stoloch sa niektoré gazdinky podujmú na niečo náročnejšie. Do redakcie nám prišlo niekoľko zaujímavých tipov na vianočné jedlá, za ktoré ďakujeme.

Duté orechové rožky

Suroviny: 25 dkg mletých orechov, 25 dkg hrubej múky, 1/2 kg prá¹kového cukru, 1 palmarin, trochu prášku do pečiva
Postup: Všetky suroviny zmiesime a plníme do formičky, pečieme v miernej rúre.

Chriapky

Suroviny: Cesto, 24 dkg mleté orechy, 24 dkg práškový cukor, 3 dkg strúhanka, 2 vajcia
Plnka: 15 dkg praškový cukor, 3 vajcia, 1 lyžica kakao, 1 varová čokoláda, 20 dkg maslo, tortové oblátky.
Poleva: Čokoládová
Postup: Všetky suroviny na cesto spojím v mise a lyžičkou dávame kôpky na vymastený a múkou vysýpaný plech. Pečieme asi 8 minút v mierne vyhriatej rúre - pozor, aby nezhoreli.
Plnka: Nad parou v miske vyšľaháme vajcia, čokoládu, cukor, kakao kým nezhustne. Necháme vychladiť za stalého miešania a pridáme vyšľahané maslo. Z oblátky vykrojíme malé krúžky, pomastíme krémom a dáme na to upečený korpus. Polejeme čokoládovou polevou. Najlepšie sú, ak minimálne 2 dni postoja.

Máte chuť na ešte viac vianočnej inšpirácie? Kliknite na náš RECEPTÁR.

Zdieľať na Facebooku
 
Ovoňajte ho... Je to pán pravý?

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Výživa

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.