Tipy na hríbové menu pre celú rodinu, ktoré neofrfľú

Tipy na hríbové menu pre celú rodinu, ktoré neofrfľú

Sušené huby si môžete dať kedykoľvek na ne dostanete chuť. Dodajú šmrnc jedlám ázijskej kuchyne, vianočnej kapustnici, ale majú aj oveľa širšie využitie. Nemusíte sa trápiť s ich sušením doma. Ponuka sušených hríbov v obchodoch je v súčasnosti dosť pestrá na to, aby sa v nej našlo niečo aj pre vás.

Šampiňóny
Tieto hríby sa objavujú na slovenskom jedálnom lístku veľmi často. Čím častejšie, tým lepšie pre vás. Chutné šampiňóny sú totiž výbornou prevenciou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a aterosklerózou a pomáhajú aj pri liečbe niektorých alergií. Hľadáte recept pre skutočných gurmánov? Vyskúšajte vínové šampiňóny na slanine.

Hliva ustricová
Potrebujete si v zime posilniť imunitu? Táto huba vám pomôže. Vďaka cennej látke (glukánu) zvyšuje odolnosť organizmu. Známe sú tiež jej protirakovinotvorné účinky. Hliva pôsobí proti zápalom a ochráni vás pred bakteriálnymi, vírusovými i plesňovými infekciami.

Šampiňóny: Pomáhajú pri alergiách, cukrovke i pri nadváhe

Kuriatko jedlé
V rozmanitých formách sa využíva v kuchyniach celého sveta a v košíkoch slovenských hubárov určite nemôže chýbať. V zime si ich pokojne naložte aspoň do nákupného košíka a pridajte ich do zeleninového šalátu. Alebo, ak máte chuť na taliansku večeru, pripravte si s nimi perfektné špagety.

Judášove ucho
Za známym ľudovým názvom sa skrýva uchovec bazový, neodmysliteľná prísada hlavne ázijských pokrmov. Prečo je táto huba tak obľúbená? Lahodí totiž nielen jazyku, ale aj oku. V reštauráciách ju majú radi kvôli vizuálne nápaditým farebným kontrastom, aké vytvára na tanieri s bielou ryžou či inými bledými pokrmami. A čo chutné si s ňou môžete navariť vy? Vyskúšajte rýchlu ostrokyslú polievku.

Neviete schudnúť? Vinníkom je tento vitamín!

Húževnatec jedlý
Najväčšej popularite sa húževnatec (známy tiež ako shitake) teší v Japonsku, kde sa dokonca traduje, že jeho pravidelné užívanie predlžuje život. Je cenený pre vysoký obsah zdraviu prospešných aminokyselín a pomáha aj pri liečbe závažných ochoreniach, napríklad tým, že zmierňuje toxické účinky chemoterapie. Zdravému človeku uchová zdravie tak, že od neho odráža nebezpečné vírusy. V hubovej polievke sa jeho chuť určite nestratí.

Autor: Ellie

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa

Neprehliadnite