Takto si rýchlo dokatujete zuby

Takto si rýchlo dokatujete zuby
Anketa o zdraví Slovákov

Stravovacie návyky a strava samotná majú veľký vplyv na tvorbu zubného kazu. Pri jedlách, ktoré nie sú pre zuby agresívne, je menšia šanca jeho vzniku. Atak na zubnú sklovinu prebieha nasledovne. Na zuboch máme takzvaný povlak, čo je tenký film baktérií. Po prijatí cukrov do ústnej dutiny začne tento povlak produkovať kyseliny, ktoré rozkladajú zubnú sklovinu.

Ďalšie cukry
Ak sa sklovina poškodí natoľko, že už nie je schopná zub chrániť, začne sa na zube tvoriť kaz. A tento kaz sa prijímaním ďalších cukrov zväčšuje, až dokáže, ak nezakročí zubár, zub úplne zničiť. Najviac poškodzuje stoličky, na ktorých sa ničia plochy, nevyhnutné na žutie potravy. Mnohí nevedia, že nielen sladké jedlá, ale aj niektoré samotné potraviny môžu byť škodlivé viac než ostatné.

Zákusok, torta alebo iný koláč nemusí byť pre vaše zuby taký nezdravý, ako niektoré iné sladkosti. A práve tie najhoršie sa tvária najnevinnejšie. Zubom totiž najviac škodia limonády, lízanky, cukríky a sušené ovocie. Ochutené sladké nápoje sú síce možno chutné, ale hrajú prím v kazovosti zubov. Ich pitie má na zuby katastrofálne následky.

V jednom nápoji takéhoto sladeného nápoja sa napríklad nachádza približne desať čajových lyžičiek cukru. Takýmto neúnosným množstvom by ste si svoj čaj iste neosladili, avšak v limonáde vám to vôbec nevadí. Keď dostanete chuť na sladké, najhoršie, čo môžete urobiť, je siahnuť po balíčku cukríkov alebo po lízanke.

Povlak na zuboch
Obsahujú veľké množstvo cukru a útočia na zuby dlhú dobu, takže im dávajú poriadne zabrať. Keď ešte máte zvyk tvrdé cukríky hrýzť, škodíte si dvakrát, pretože tým priamo ničíte zubnú sklovinu. Zdalo by sa, že ovocie v akejkoľvek forme je pre nás prospešné, avšak opak je pravdou.

Sušené kandizované ovocie v procese svojho vzniku naberie veľa cukru, ktorý pri konzumácii ostáva dlho na zuboch. Radšej siahnite po čerstvom ovocí, hoci aj to obsahuje isté množstvo cukru. Vhodné na zuby je napríklad také jablko, ktoré zmýva čiastočky jedla, stimuluje produkciu slín a znižuje kyslosť v ústach.

Autor: Elie

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa