Schudnete zo stravy podľa semafora?

Schudnete zo stravy podľa semafora?
Báječné chudnutie

Nespavosť, ekzém, bolesť kĺbov, nadváha a množstvo ďalších problémov. Zrejme nám často ani nenapadne, že by za týmto našim problémom mohlo stáť jedlo. V mnohých prípadoch sa problémy zmenšia alebo úplne vymiznú, keď určité potraviny vynecháme z jedálnička. Medzi najčastejšie potraviny, ktoré spôsobujú intoleranciu patria mliečne bielkoviny, lepok, sója, ale aj ananás či jablká.

Je treba si uvedomiť, že intolerancia sa neprejavuje tak silnou reakciou ako alergia. Navyše, alergická reakcia sa prejaví okamžite a väčšinou silno. Na rozdiel od alergie nasleduje imunitná reakcia ihneď, ale problémy sa môžu prejaviť až za niekoľko dní. Potravinová intolerancia tiež predstavuje precitlivenosť, ale spôsobuje ju iný typ protilátok. Na rozdiel od alergie nasleduje imunitná reakcia ihneď, ale problémy sa môžu prejaviť až za niekoľko dní.

Rozpoznať potravinovú alergiu je tiež dosť problémové, obzvlášť, keď škodlivú potravinu konzumujeme pravidelne, čím môže dôjsť k tzv. syndróm zvýšenej priepustnosti čreva. Medzi bunkami črevnej sliznice sa vytvoria akési medzierky, odkiaľ do krvného obehu prenikajú baktérie, toxíny a čiastočky jedla. Telo proti nim vyšle armádu protilátok, ktorá však nenapadá len votrelcov, ale i zdravé tkanivo. Čím častejšie rizikovú potravinu konzumujeme, tým agresívnejšie táto armáda útočí. Vzniknutá nerovnováha môže viesť až ku vzniku závažnejších zdravotných problémov.

Ako postupovať?
Vyšetrenie na potravinovú intoleranciu sa robí z krvného odberu. Klinika testuje viac ako 200 druhov potravín – najrôznejšie chemikálie, farbivá, konzervanty, umelé sladidlá, tiež niektoré antibiotiká, analgetiká atď.

Strava podľa semafora
Výsledky dostane klient ako akýsi semafor potravín:
• červené sa odporúča vylúčiť minimálne na pol roka z jedálnička úplne
• oranžové si dávať maximálne raz za mesiac
• žlté tzv. rotovať – raz za štyri dni
• zelené si môže klient dopriať podľa chuti

Veľa vedeckých štúdii potvrdzuje priamu súvislosť stravy so vznikom najrôznejších ochorení. Jedná sa o najjednoduchšiu a najefektívnejšiu prevenciu, ako sa vyhnúť civilizačným ochoreniam typu obezita, diabetes, ochorenie srdca. Z genetického hľadiska máme niektoré druhy neznášanlivosti dané v našich génoch. 

Iné sa naopak vytvárajú behom života. Individualizovaná diéta, nie nízkokalorická, ale na základe výsledkov potravinových intolerancii má za následok zrýchlenie metabolizmu a zlepšenie pomeru medzi svalovou a tukovou hmotou. Ak nerešpektujeme intoleranciu a naďalej konzumujeme pre nás nevhodné potraviny, dochádza k väčšej tvorbe voľných radikálov a rozvoja zápalov.

Autor: Hana

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa