Zdravie » Výživa | 7. augusta 2012

Opečený chlieb má menej kalórií

Keď je chleba opečený z oboch strán, stáva sa z neho povestný toast alebo hrianka. Slovíčko označuje, že prebehla tepelná transformácia. To znamená, že toast sa jednoznačne odlišuje od chleba. Opečený chlieb mení svoj vzhľad a chrumkavosť. Tepelná úprava má však aj vplyv na jeho nutričnú hodnotu.

Čo sa stane z chleba po zahriatí?
Ako chlieb zahrejeme, odparí sa z neho voda, takže krajec chleba bude vážiť o niečo menej. Teplo tiež produkuje chemickú reakciu na povrchu chleba, ktorá spôsobí, že zhnedne.

Vykurovanie chleba spôsobuje rad biochemických reakcií medzi sacharidmi, cukrami a aminokyselinami, čo znamená aj zmenu chuti, pretože chemická reakcia vytvára aj nové molekuly na povrchu chleba.

Opekanie chleba však má jeden pozitívny efekt. Nie veľa, ale o čosi znižuje hodnotu sacharidov, ktoré zostanú v hriankovači. Podľa on-line nutričných informácií, plátok pšeničného chleba má 65 kcal, kým toastový plátok má 54kcal. Síce malý, ale rozdiel.

Škodlivá látka
Okrem vzhľadu chleba, jeho novej chuti a nutričným zmenám, mali by sme si uvedomiť aj vedľajší produkt z biochemických reakcií, ktoré sa vyskytujú v opečenom chlebe. Reakcie medzi sacharidmi a aminokyselinami vyrábajú zlúčeninu zvanú akrylamid. Akrylamid je chemická látka, vo vysokých dávkach je spájaná s rakovinou.

Tak si vyberte, aký chlebík chcete jesť, aby ste boli zdraví. Opečený alebo svetlý, dôležité je minimalizovať množstvo expozície akrylamidu. Výskum stále pokračuje a naďalej sa hľadajú súvislosti medzi spálenými hriankami a rakovinou u žien v dôsledku akrylamidu. Zdravá dávka opatrnosti je na mieste.

Autor: Simona

Zdieľať na Facebooku
 
TOP dôvod, prečo ženy podvádzajú...

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Výživa

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.