Má opečený chlieb menej kalórií?

Má opečený chlieb menej kalórií?

Keď je chleba opečený z oboch strán, stáva sa z neho povestný toast alebo hrianka. Slovíčko označuje, že prebehla tepelná transformácia. To znamená, že toast sa jednoznačne odlišuje od chleba.

Opečený chlieb mení svoj vzhľad a chrumkavosť. Tepelná úprava má však aj vplyv na jeho nutričnú hodnotu. Čo sa stane z chleba po zahriatí?

Menšia váha
Ako chlieb zahrejeme, odparí sa z neho voda, takže krajec chleba bude vážiť o niečo menej. Teplo tiež produkuje chemickú reakciu na povrchu chleba, ktorá spôsobí, že zhnedne. Vykurovanie chleba spôsobuje rad biochemických reakcií medzi sacharidmi, cukrami a aminokyselinami, čo znamená aj zmenu chuti, pretože chemická reakcia vytvára aj nové molekuly na povrchu chleba.


Opekanie chleba však má jeden pozitívny efekt. Nie veľa, ale o čosi znižuje hodnotu sacharidov, ktoré zostanú v hriankovači. Podľa on-line nutričných informácií, plátok pšeničného chleba má 65 kcal, kým toastový plátok má 54kcal. Síce malý, ale rozdiel.

Škodlivá látka
Okrem vzhľadu chleba, jeho novej chuti a nutričným zmenám, mali by sme si uvedomiť aj vedľajší produkt z biochemických reakcií, ktoré sa vyskytujú v opečenom chlebe. Reakcie medzi sacharidmi a aminokyselinami vyrábajú zlúčeninu zvanú akrylamid. Akrylamid je chemická látka, vo vysokých dávkach je spájaná s rakovinou.

Čítajte aj: Priberieme z avokáda, ak zjeme jedno denne?

Tak si vyberte, aký chlebík chcete jesť, aby ste boli zdraví. Opečený alebo svetlý, dôležité je minimalizovať množstvo expozície akrylamidu. Výskum stále pokračuje a naďalej sa hľadajú súvislosti medzi spálenými hriankami a rakovinou u žien v dôsledku akrylamidu. Zdravá dávka opatrnosti je na mieste.

Autor: Simona

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa