Naučíme vás piecť oveľa štíhlejšie!

Naučíme vás piecť oveľa štíhlejšie!

Snažíte sa ale zmeniť kalorický obsah vašich koláčikov, lebo chcete schudnúť? Existuje mnoho spôsobov, ako môžete nahrádzať prísady na pečenie s nižšou kalorickou hodnotou a ešte vytvoriť chutné a zdravé maškrty. Varenie je umenie, ale pečenie je veda. To si vyžaduje starostlivé vzorce, presné merania s bystrým okom. Väčšina kalórií pochádza z troch zložiek: maslo alebo olej, vajcia a cukor.

Koláče, ktoré sa nerozpadnú
Toto chutné trio znamená chutné koláčiky. Bez nich by sa nám rozpadli. Tak ako znížiť, alebo sa zbaviť niektorej z týchto základných surovín, bez toho, že vaše napečené koláče budú ako žuvačky, ktoré vyzerajú a chutia ako z kartónu? Vo všetkých receptoch sa tvrdí, že tuk dodáva vlhkosť a bohatosť koláča. Skúste ho vymeniť za jablkový kompót, má neutrálnu chuť a funguje dobre v takmer každom pečive. Dodáva vlhkosť a vlákninu.

Vymeňte polovicu masla alebo oleja rovnakým množstvom jablčného kompótu. Najlepšie sa hodí do čokoládového pečiva a perníka. Aj banány pridajú chuť, vlákninu a vlhkosť, podobne ako to robí olej. Vajíčka pomáhajú pri pečení, aby cesto nakyslo a bránia, aby sa rozpadlo. Vajcia tiež požičiavajú krémovú textúru a pridávajú vlhkosť a bohatosť receptu. Jedno veľké vajce má ale 75 kalórií a 5g tuku.

Prebublaný dezert
Ocot a jedlá sóda niekedy urobia sopku v skúmavke. Kyselina octová so sódou vytvára šumivú konzistenciu. V malých dávkach môžu prebublávať aj v koláči. Ocot a sóda majú zanedbateľné kalórie. Ľanové semienka sú plné zdravých omega-3 mastných kyselín. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, čo je dôvod, prečo sú dobrou náhradou za vajcia. Zmiešajte ich s vodou, ich nerozpustná vláknina sa stáva lepkavou a gumenou.

Miešanie ľanového semienko a vody v mixéri vyrobia krémovú látku, ktorá sa hodí na pečenie lahôdok. Najlepšie sú do pečiva, ktoré zvládne mať orechovú chuť ako palacinky a ovsené sušienky. Cukor je nevyhnutný pre pečivo, pretože zabraňuje múke, aby bola tvrdá, a dodáva chuť. Keď pečený cukor skaramelizuje, pridáva farbu, chrumkavosť a bohatú sladkú chuť sušienkam. Avšak, cukor obsahuje 775 kalórií na pohár.

Znižujeme cukor
Vo vašom koláči a torte ale môžete znížiť množstvo cukru až o polovicu. Ako? Začnite tým, že znížite množstvo cukru o 1/4 šálky. Ak recept funguje, skúste znížiť o ďalšiu 1/4 šálky. Vaša rodina si to ani nevšimne, a sušienky budú chutiť rovnako. Máme totiž tendenciu koláče precukrovávať. Ak chcete náhradné sladidlá, použite umelé sladidlá.

Ak by ste chceli radšej niečo viac "prirodzené", zvoľte prírodné sladidlá, ako je melasa, med či stévia. Meniace sa recepty môžu byť zo začiatku pre každého problém, pretože sme na domácu chuť koláčikov už zvyknutí. Ale buďte neoblomná a vytrvalá. Experimentujte s náhradami. Nemusíte nahradiť všetky zložky naraz, choďte na to postupne.

Autor: Ellie

Tip na pečenie:
Prírodný extrakt vanilky priamo z Madagaskaru!
Vanilka je vďaka svojej lahodnej vôni a chuti pri príprave väčšiny dezertov nenahraditeľná. Dr.Oetker pozná čaro tejto ingrediencie, a preto prináša vanilku v exkluzívnej podobe.

Extrakt Bourbon vanilka je prírodný extrakt vanilky priamo z Madagaskaru. Je pripravený z vanilkových strukov tej najvyššej kvality, vďaka čomu je vo fľaštičke uzatvorená len skutočná chuť pravej vanilky.  Tá zvýrazní a vylepší vaše dezerty a už po prvom použití zistíte, že bez extraktu vanilky sa viac nezaobídete.

 
 Zapojte sa do súťaže TU

 

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa