"Pufované" chlebíky: Zázračne diétne?

"Pufované" chlebíky: Zázračne diétne?
Anketa o zdraví Slovákov

Extrudované chlebíky majú oproti tradičnému pečivu väčší objem, čo je veľká výhoda pre jedákov, ktorí majú večne „hladné oči“. Ale pozor, to neznamená, že zjete celý balíček na posedenie. „Polystyrén“, alebo tzv. pufovaní chlebíky sú jedlo ako každé iné, dokonca ani nie nízkokalorické.

100 g obsahuje priemerne 1500 KJ
je to iba približný údaj, číslo sa mení podľa obsiahnutých prísad. Keďže ide o chleby, netreba zabúdať, že minimálne množstvo tuku je v nich vyvážené obsahom uhľohydrátov. Majú pomerne vysoký glykemický index, môžu teda nepriaznivo ovplyvniť kolísanie krvného cukru, rýchlo po nich vyhladnete a pravdepodobne dostanete chuť na nejakú tú sladkú dobrotu. Plusom je, že extrudované chlebíky sú šetrnejšie k tráveniu.

Navyše mnohé z nich spadajú do kategórie bezlepkových potravín, je to teda ideálna alternatíva pečiva pre osoby s neznášanlivosťou lepku - celiatikov. Dobre však chutia aj na sladko. S jogurtom či ovocím zvýšia telu denný príjem vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Naproti klasickému chlebu majú tie extrudované väčší objem pri menšej hmotnosti, čo uvítajú najmä ženy s večne „hladnými“ očami.

Keď máte chuť na zdravú maškrtu, ale čisté chlebíky nezjete, ochuťte si ich radšej doma medom alebo maslom. Priemyselne dochutené druhy obsahujú zbytočné prídavné sacharidy, takže je to sladkosť ako každá iná. Výnimkou sú  organické chlebíky s ovocnou polevou bez prídavku cukru a konzervačných látok.

Autor: Nela

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa