Zdravie » Prírodná medicína | 2. decembra 2008

Mrkva je dobrá nielen na oči

Mrkva je dobrá nielen na oči

Už starovekí učenci ospevovali mrkvu, pretože prospievala dobrej nálade a tráveniu. Dnes vieme o pozitívnych účinkoch tejto zeleniny omnoho viac a ak chcete spraviť niečo pre svoje zdravie, zaraďte si ju do svojho jedálnička, prípadne do nápojového lístka.

Čo všetko obsahuje?
Surová mrkva je považovaná za najbohatší zdroj provitamínu A, čiže karoténu. Okrem neho je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Za lahodnú chuť mrkvy je zodpovedný vysoký obsah sacharidov, ktorý sa počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje.

Oku lákavá oranžová farba mrkvy je prejavom vysokého obsahu karotenoidov, z ktorých najväčšie zastúpenie má betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Okrem toho mrkva obsahuje aj inú dôležitú rastlinnú vlákninu - pektín a éterický olej

Pomáha a lieči
Možno aj vaša stará mama či samotná mama vám v detstve prízvukovali, aby ste jedli veľa mrkvy, pretože sa vám z nej polepší zrak. Pravdou je, že mrkva posilňuje zrak a zabezpečuje, aby nám sietnica oka fungovala správne. Nie je to však zďaleka všetko, v čom pomáha alebo lieči táto vzácna zelenina. Pre ľudí, ktorí trpia rakovinou je skvelým liekom, nakoľko obsahuje oxidant – betakarotén, ktorý posilňuje imunitu.

Vedci dokonca predpokladajú, že svojou reakciou posilňuje ľudské tkanivá v organizme a tie sú následne menej náchylné na rakovinové bujnenie, čiže pravdepodobne vedia zastaviť priebeh rakoviny. Betakarotén však okrem toho chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky.

Ďalším pozitívnym účinkom mrkvy je, že neutralizuje voľné radikály, vďaka ktorým odvádza toxíny z tela, a tak sa v tele nevytvárajú karcinogény. Obsiahnutý pektín v mrkve sa stará o trávenie, vyprázdňovanie a upokojuje črevný trakt. Konzumácia surovej mrkvy celkovo znižuje hladinu cholesterolu, mrkvová šťava napomáha v liečbe tuberkulózy, migrény, infekčných ochorení, reume a pri ochoreniach kože. 

Ako často ju konzumovať?
Štandardne lekári odporúčajú zjesť minimálne jednu karotku denne, čím predídete napríklad rakovine pankreasu, čo potvrdil už nejeden výskum. Avšak nielen surová mrkva, ale aj jej šťava má rovnako blahodarné účinky na ľudský organizmus. Ak teda inklinujete skôr k šťavám, doprajte si aspoň deci mrkvovej šťavy denne, počas gravidity aj dva litre.

Napomôžete tak k normálnemu ľahkému pôrodu a šťava prospeje aj vášmu dieťatku. Mrkva sa ešte odporúča konzumovať dusená na olivovom oleji alebo pripravená na pare, čím nestráca výživné látky potrebné pre naše telo.

Tip: Dostali ste na oranžovú zeleninu chuť? Vyskúšajte jeden z chutných receptov v našom receptári.

Autor: Dada

Zdieľať na Facebooku
 
Zlepený vzťah: Vyjde alebo nie?

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Prírodná medicína

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.