Dokedy dojedať majonezák?

Dokedy dojedať majonezák?
Báječné chudnutie

Aj vy, ako väčšina slovenských domácností, má doteraz odložené zvyšky jedla ešte z vianočných sviatkov? A čoho vám zostalo najviac? Určite majonézového šalátu. Toho vždy robíme požehnane veľa, pretože vieme, aká je to lahôdka.

4 najzdravšie zálievky na šalát

Chladnička však nie je stroj na zastavenie času kazenia jedla. To, čo ste v pondelok neskonzumovali už nemusí byť také kvalitné a čerstvé, ani keď sa chladilo. S jedlom a hlavne takým, ktoré v sebe obsahuje vajíčka či smotanu nešpekulujte.

Parazity v jedle
Otrava jedlom alebo gastrointestinálne ochorenia, vznikajú z požívania potravín, ktoré v sebe už obsahujú mikroorganizmy, parazity alebo chemikálie vznikajúce aj rozkladom potravín.

Každé sviatky skončí aj na Slovensku niekoľko ľudí na pohotovosti s pokazeným žalúdkom. Obyčajne zjeme niečo kontaminované baktériami ako je nedovarené mäso alebo pokazený, zemiakový šalát, ktorý je už odležaný a bolo nám ho ľúto vyhodiť.

Takýto žalúdočný ohňostroj sa prihlási od skonzumovania jedla do 24-hodín. A zasiahne naše telo na niekoľko dní. Máme nielen problémy jesť, ale sa aj pohybovať, beháme na WC, nespíme. 

Zvyčajne sa otrava začína vlnou nevoľnosti, nasleduje zvracanie alebo hnačka. U zdravých dospelých sú prejavy vo väčšine prípadov mierne, aj keď nepríjemné a ich priebeh trvá kratšie. Ale u detí a starých ľudí s oslabeným imunitným systémom, môže byť otrava jedlom veľmi nebezpečná.

Mnoho druhov baktérií, ktoré žijú v črevách človeka a zvierat môžu spôsobiť ochorenia práve, keď sa dostanú do potravín, ktoré jeme. Mäso a hydina sú niekedy kontaminované počas zabíjania. Organizmy môžu byť tiež prenesené na potraviny každým, kto si neumýva ruky a prichádza do kontaktu s ľudskými alebo zvieracími výkalmi. Buďte opatrní aj pri domácich miláčikoch, ktorí vám zvyknú robiť na kobercoch kôpky a vy ich po nich v kuchyni odpratávate.

Ohrozené črevá
Niektoré bakteriálne organizmy poškodzujú črevné bunky a spôsobujú stratu tekutín, ktorá obsahuje dôležité proteíny a elektrolyty. Vírusy a parazity môžu tiež napadnúť črevnú výstelku a spôsobiť katastrofu, keď vstúpia do tráviaceho systému. A čo náš spomínaný starý majonezák?

Môžeme sa vďaka nemu nakaziť baktériou rodu Shigella. Tieto baktérie sa zvyčajne nachádzajú v majonéze a na majonézovom jedle ako sú tuniakové šaláty, zemiakový šalát, smotanové dezerty.

Navyše, olej a vajíčka, z ktorých sa majonéza vyrába, pôsobia na naše žalúdky ako tehly. A to aj v čerstvom stave. Najmä vtedy, keď sú konzumované vo väčšom množstve. A práve takýmto šalátom pozostávajúcich z majonézy holdujeme počas najväčších sviatkov roka až do Silvestra. Urobte zdravotné opatrenia. Vyhoďte vianočné nedojedky, TERAZ!

Autor: Hana

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa