Čo zdravé chutí rovnako ako čokoláda?

Čo zdravé chutí rovnako ako čokoláda?
Anketa o zdraví Slovákov

Čokoláda a syry spomaľujú prechod potravy črevom a môžu byť jednou z príčin zápchy. Je dokázaný vzťah medzi zápchou a dokonca aj depresívnymi stavmi. Chemicky či priemyselne upravené potraviny, často spôsobujú nepravidelné vyprázdňovanie a znižujú črevnú peristaltiku.

Nič nechutí tak ako čokoláda
K týmto problémom výrazne prispievajú aj tuky, cukry či údeniny a nedostatok vlákniny z ovocia a zeleniny. Bohužiaľ, výskumy hovoria o tom, že čokoládu nahradiť nevieme. Ak máme na ňu chuť, môžeme ju zajesť inými dobrotami, no aj tak sa dostaneme napokon aj k obalu od čokoládky, aby sme si dali aspoň kúsoček. Nie je veľa potravín, ktoré chutia rovnako a vieme sa s nimi stotožniť, ako s náhradou čokolády.

Čokoláda je pre väčšinu žien nenahraditeľnou lahôdkou. Posledný výskum dokázal, že testované osoby nevedeli dať dokopy rovnakú chuť, ktorá by pripomínala čokoládu. Môžete použiť kakao, kapsle s cukrom, všetko však potláča chuť, akú vie vyvolať na jazyku čokoláda. Navyše, ak sa budeme snažiť čokoládu napodobniť, dostaneme na ňu ešte väčšiu chuť.

Nič iné ako čokoláda sa nevie tak rozpúšťať na jazyku. Testovala sa aj káva a iné chuťovky. Čokoláda má správne sladké zloženie a pôsobí pozitívne na náladu a ľudský organizmus. Človek by neveril, ako veľmi ovplyvňuje jedlo ľudí s nadváhou. Ak chcete v pozitívnom ovplyvniť svoj metabolizmus, mali by ste mať správne stravovacie návyky. Energiu prijímame zo stravy a nápojov. 

Energia
Táto energia poháňa naše telo pri jeho fungovaní, alebo sa premieňa ďalej na teplo. Prijímanie sladkého v našom jedle je prirodzené. Veď už naši predkovia sa živili ovocím, ktoré malo sladkú lahodnú chuť. Dnes sa však už napchávame chemicky upraveným cukrom, čo nie je pre náš metabolizmus práve najlepšie.

Autor: Mima

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa