Celiakia: Ako sa dôkladne vyhnúť pšenici?

Celiakia: Ako sa dôkladne vyhnúť pšenici?
Anketa o zdraví Slovákov

Bezlepková strava vylučuje konzumáciu proteínu lepku. Lepok sa nachádza v obilí ako pšenica, jačmeň, raž. Bezlepková diéta sa používa na liečbu celiakie. Lepok spôsobuje zápal tenkého čreva práve u týchto pacientov. Jesť bezlepkovú diétu pomáha ľuďom s celiakiou ovládať príznaky a predchádzať komplikáciám.

Spočiatku sa môže zdať bezlepková diéta veľmi frustrujúca. Ale chce to čas a trpezlivosť. A hlavne tvorivosť, aby ste našli alternatívne potraviny, ktoré sú bezlepkové a budú vám aj chutiť.

Prechod na bezlepkovú diétu je veľká zmena a na všetko nové si treba zvyknúť. Snažte sa zostať pozitívne naladení. Nakoniec budete príjemne prekvapení, koľko bezlepkových produktov ako je chlieb a cestoviny, sú teraz k dispozícii. Mnoho obchodov s potravinami predáva špeciálne bezlepkové potraviny.

Povolené potraviny
Mnoho zdravých a chutných potravín je prirodzene bezlepkových ako fazuľa, semená, orechy, čerstvé vajcia, čerstvé mäso, ryby a hydina. Je dôležité, aby ste sa ubezpečili, že nie sú spracované alebo v zmesi s obsahom lepku, aditív a konzervačných látok.

Vyhnúť sa pšenici môže byť náročné
Všeobecne platí, že vyhnúť sa týmto potravinám, ak nie sú označené ako bezlepkové alebo vyrobené s kukurice, ryže, sóji, je ťažké. Takže pozor na pivo, chleby, torty a koláče, cukríky, koláčiky a sušienky, francúzske hranolčeky, imitácie mäsa alebo morských plodov, cestoviny.

Niektoré zrná ako je ovos, môžu byť kontaminované pšenicou počas pestovania a spracovateľskej fázy. Z tohto dôvodu lekári všeobecne odporúčajú vyhnúť sa ovsu, pokiaľ nie je výslovne označený ako bezlepkový.

Tiež by ste si mali dávať pozor na iné produkty, ktoré jete, alebo ktoré by mohli prísť do kontaktu s ústami, ktoré môžu obsahovať glutén. Medzi ne patria potravinárske prídavné látky, ako je slad, modifikované potraviny ako škrob, lieky a vitamíny, ktoré používajú lepok ako spojivo.

Dávajte si pozor na krížové kontaminácie
Ku krížovej kontaminácii dochádza počas výrobného procesu, napríklad v prípade rovnakého vybavenia spracovateľských prístrojov. Stále je nutné skontrolovať aktuálny zoznam prísad. Ak si nie ste istí, či potravina obsahuje lepok, nekupujte ju alebo sa obráťte na výrobcu.

Ku krížovej kontaminácii môže tiež dôjsť aj vtedy, ak sa pripravujú doma potraviny na jednej kuchynskej doske, ktorá nebola dôkladne vyčistená. Aj použitím jedného hriankovača. Ľudia s celiakiou, ktorí jedia bezlepkové jedlá majú túto „nutnosť“ už do konca života.

Riziká
Ľudia, ktorí majú bezlepkovú diétu môžu mať nízke hladiny niektorých vitamínov a živín v strave. Mnohé zrná sú totiž obohatené o vitamíny. Opýtajte sa svojho dietológa, aby preskúmal váš jedálniček aby ste mali dostatok kľúčových živín. Niekedy ani bezlepková strava nepomáha ľuďom s celiakiou a musia im byť nasadené silné lieky na potlačenie imunity.

Autor: Emily

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa