Ako si denne ničíme zubnú sklovinu?

Ako si denne ničíme zubnú sklovinu?
Anketa o zdraví Slovákov

Zdravá zubná sklovina je pre celkové zdravie nášho chrupu veľmi dôležitá. Ak sa sklovina naruší a oslabí, vytvára sa tým priestor pre vznik zubného kazu a iné ťažkosti, vrátane nadmernej citlivosti zubov. Zubnú sklovinu si pritom často poškodzujeme neúmyselne sami nesprávnymi návykmi alebo konzumáciou nevhodných jedál. Viete, čo sklovine najviac škodí?

Nealkoholické nápoje
V dnešnej dobe tak obľúbené nealkoholické nápoje – či už kolové, alebo rôzne limonády, drinky s ovocnými šťavami a tiež nápoje pre športovcov  a rôzne“ energy“ drinky, sú pre našu zubnú sklovinu hotovým postrachom. Pritom hlavným vinníkom tu nie je ani tak cukor, ako vysoká kyslosť týchto nápojov, ktorá narúša povrch zubov a robí ich tak náchylnejšími na poškodenie. Ak sa týchto nápojov neviete vzdať, snažte sa aspoň čo najviac obmedziť ich pitie a skúste si tiež zvyknúť piť ich radšej cez slamku, čím sa zníži kontakt so zubami.

Ovocné šťavy
Ovocné šťavy patria zvyčajne na zoznam zdraviu prospešných nápojov. Avšak ich časté popíjanie sa môže odraziť na poškodenej zubnej sklovine. Určite by ste sa nemali celkom vzdať vašich obľúbených ovocných štiav, snažte sa ale nepreháňať to s nimi a po ich vypití si vypláchnite ústa čistou vodou. Takisto platí, že je lepšie popíjať ich cez slamku.

Kyslé cukríky
Ak si radi pochutnávate na kyslých cukríkoch, mali by ste sa mať na pozore. Štúdie totiž preukázali, že tieto kyslé typy sladkostí obsahujú ešte viac kyselín, ktoré majú dodať kyslú chuť a tým sú pre zubnú sklovinu oveľa nebezpečnejšie ako iné druhy cukríkov, vrátane tvrdých.

Ďalší škodci
Okrem vyššie uvedených „škodcov“ pre zubnú sklovinu možno do tohto zoznamu zaradiť aj červené víno, priveľa octu v strave  (sladkokyslé zálievky, kyslé uhorky , šalátové dresingy a podobne), či veľmi kyslé druhy ovocia, najmä citrusy. Samozrejme, v primeraných množstvách môžete konzumovať všetko, no ak sa vo vašom jedálničku objavuje priveľa takýchto kyslých jedál, vaša sklovina bude ohrozená.

Nesprávne návyky
Nie sú to však len jedlá či nápoje, ktoré škodia našim zubom. Sklovinu si totiž poškodzujeme aj tým, ak si hneď po veľmi kyslých jedlách umývame zuby. Pre zdravie zubnej skloviny je lepšie si po takomto jedle ústa len vypláchnuť čistou vodou a umyť až asi po polhodine. Pomáha tiež žuvanie žuvačiek bez cukru.

Pozor si dávajte aj na výber zubnej kefky. Ak si zuby drhnete tvrdou zubnou kefkou (s tvrdými štetinami), koledujete si o problémy. Zubní lekári odporúčajú radšej mäkké zubné kefky (označované aj „soft“ alebo „sensitive“). Bieliace zubné pasty nie sú takisto žiadne neviniatko. Za vybielené zuby zaplatíte neraz v podobe zničenej skloviny. Preto sa o používaní bieliacich zubných pást radšej vopred poraďte so zubným lekárom.

Autor: Mária

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Choroby"

Poradňa