Zdravie » Choroby | 29. apríla 2008

Ach, zase ma chytil žlčník!

Ach, zase ma chytil žlčník!

Ak ste si doteraz mysleli, že sú problémy so žlčníkom vyhradené pre generáciu našich matiek poriadne za horizontom štyridsiatky, tak ste veru na omyle. Žlčník totiž dokáže vážne potrápiť aj ženy vo veku okolo dvadsiatky. A problémy sa potom „ťahajú“ aj desaťročia. Nenechajte sa mučiť a radšej rýchlo zakročte!

Zvyčajne sa to začína nenápadne a malým bolestiam či tráviacim ťažkostiam ani nepripisujeme veľkú váhu. Ak však viete, že po majonézovom šaláte na večeru, či šaláte s kapustou  príde to „známe bolenie v pravom boku“ či nevoľnosti a ostatné typické žlčníkové nepríjemnosti, mali by ste okamžite zvážiť svoj jedálny lístok.

A neváhať a navštíviť lekára. Ten zváži stav, pošle vás na ďalšie vyšetrenia, odporučí „žlčníkovú diétu“, prípadne lieky a možno dokonca aj operatívny zákrok. Ak sa ho však obávate, môžete sa mu včas vyhnúť práve dôslednou životosprávou.

Žlčníkové kamene
Samotné žlčníkové kamene problematické nie sú, a v žlčníku ich majú mnohí z nás, avšak vo chvíli, keď zablokujú prúdenie žlče, začína byť situácia skutočne vážna. Pacient pociťuje bolesti rôzneho stupňa, môže dôjsť k infekcii žlčníka, alebo k žltačke.

Ten kto má za sebou jeden či viacero žlčníkových záchvatov môže potvrdiť, že je to skúsenosť, ktorú by si radšej nechal utiecť. Svoj žlčník ohrozujete hlavne prejedaním, nepravidelnou stravou i drastickými diétami. Tento orgán najviac zaťažujú tučné jedlá, pretože jeho hlavnou úlohou je napomáhať tráveniu a rozpúšťať tuky.

Žlčníková diéta
Základom diéty je vyhýbať sa potravinám, ktoré sú pre organizmus dráždivé a zaťažujú ho. Pre úspešné dodržanie diéty je nutné zapamätať si len niekoľko základných pravidiel, a potom ich samozrejme dodržať. Je nutné, aby ste sa stravovali čo najpravidelnejšie, pričom denne je potrebné prijať viacero menších dávok jedla a dostatočné množstvo tekutín. Pozor, pokojné nervy znamenajú aj pokojný žlčník, takže žiadne rozčuľovanie.

Bez tukov, prosím
Základom je vyhýbať sa tukom, vyprážaným a grilovaným pokrmom i ostrým koreniam. Medzi najdráždivejšie potraviny, ktoré by ste mali úplne vylúčiť zo svojho jedálneho lístka patria čokoláda, orechy, ostré korenia, slanina, údeniny, zrnková káva a alkohol. 
Dôležitú úlohu zohráva aj spôsob prípravy jedla, najšetrnejšie sú v tomto prípade varenie a dusenie. Z mäsa si vyberajte len hydinu a rybacinu. Tiež sa odporúča používať rastlinné maslo a olivový olej.

Čo vám nesadlo?
Pozor na tukové cestá, kysnuté pečivo a jedlá či polotovary z konzerv. Pri výbere ovocia a zeleniny sa vyhýbajte kelu, kapuste, či cibuli, kyslým uhorkám. Vždy sledujte množstvo a zloženie potravín, iste sa objavia viaceré, ktoré vám tiež vyslovene „nesadnú“ a budete sa im tiež musieť vyhýbať.

K domácim prostriedkom osvedčeným pri problémoch so žlčníkom patrí vitamín C, pitie citrónovej šťavy, konzumácia cesnaku a čakanky. Okrem toho môžete siahnuť aj po bylinkových čajoch, ktoré pomáhajú rozpúšťať žlčové kamene.

A ešte jeden liek z babičkinej kuchárky
Pripravte si odvar z rumančeka s citrónovou šťavou. Na 2 dl vody 1 KL čaju, pite aj srvátku, alebo studenú vodu. Pomôcť môžu aj sedacie kúpele. Päť hrstí narezanej ovsenej slamy v povarte v 1,5 litri vody zhruba 15 minút. Odvar schladíme na 28 stupňov Celzia a sedíme v kúpeli štvrť hodinu.

Úľavu dokáže priniesť aj púpavový med.

Autor: Sofia

Zdieľať na Facebooku
 
Erotická poviedka: Položil ma na...

Ďalšie články zo sekcie  Zdravie | Choroby

Praktická Žena.sk

Menštruačný kalendár

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@zena.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.