Abeceda výživy: Super bobule na obličky

Abeceda výživy: Super bobule na obličky
Anketa o zdraví Slovákov

Hľadáte tú správnu zeleninu a ovocie, ktorá vám prečistí organizmus? Trápia vás kožné alergie, žalúdočné bolesti? Nepoznáte tie správne suroviny a v ktorom jedle je najviac potrebných vitamínov pre vás? Uľahčíme vám cestu k zdraviu a ku kráse. Stačí sledovať našu abecedu výživy.

S - sója

So sójou a sójovými výrobkami sa stretávame na každom kroku. Sója sa skladá viac než z tretiny z bielkovín, z tretiny škrobov a z približne 18 percent tukov. Je výborným zdrojom lecitínu a širokého spektra vitamínov B. Z mnohých minerálov treba spomenúť vápnik, fosfor, horčík, železo a veľký podiel vlákniny.

Je výborná pri prevencii rakoviny. Vedci zistili, že Japonci, ktorí ju jedia šesť krát týždenne, majú niekoľkonásobne znížené riziko ochorenia rakoviny. Podobne je to s arteriosklerózou a žlčovými kameňmi, dokonca chráni aj obličky. Rovnako ju možno zaradiť medzi potraviny, ktoré dokážu účinne vyrovnávať hladinu „dobrého a zlého“ cholesterolu.

Potraviny zo sóje
Sóju môžete aj v našich obchodoch objaviť vo viacerých podobách. Sója sa spracováva aj do formy „sójového mäsa“. Je to veľmi obľúbená potravina, ktorá sa ľahko skladuje i spracúva. Je možné ju dochutiť na mnoho spôsobov, pričom je často na nerozoznanie od živočíšnych produktov.

Keď sa hovorí o sóji, treba spomenúť aj mimoriadne obľúbenú sójovú omáčku, ktorú väčšina z nás pridáva prakticky do každého jedla na čínsky či ázijský spôsob. Vyrába zo sójových bôbov, ktoré prešli fermentáciou. Môže byť rôzne dochutená a pre labužníkov o nej platí to isté čo o víne – musí totiž správne dozrieť.

- red

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa